Hoppa till sidans innehåll
Fysträning landslaget

Fysträning inom landslaget

19 OKT 2015 13:22
Hur ser satsning på fysträning inom landslaget ut? Fysträningen inom landslaget är ett komplement till karateträningen som syftar till att de landslagsaktiva ska bli bättre inom sin idrott – karate. Fysträningen är ett stöd för att bli explosivare och snabbare. De landslagsaktiva ska även ha god kondition och utveckla rörlighet och funktion för att kunna ha god kvalitet i all deras träning och minimera skaderisken.
  • Skapad: 19 OKT 2015 13:22


Under året har det gjorts ett omtag när det gäller fysträning och fystester inom landslags- och utvecklingsverksamheten. Fystester genomförs inom samtliga trupper: kadett, junior, U21 och senior. De är indelade i olika grupper som gör olika tester och det finns en röd tråd från kadett till senior.

Fystester genomförs regelbundet för att följa utvecklingen inom de olika fysiska kvaliteterna. Det finns tre grupper inom landslags- och utvecklingsverksamheten när det gäller fysuplägget.

I maj tog landslagsledningen ut en selektionsgrupp på 12 personer från U21 och senior som en testgrupp för att se hur vi skulle kunna arbeta närmare de aktiva, deras hemmatränare och eventuella egna fystränare. Det har visat sig vara en bra modell. Efter landslagsuttagningarna 2016 kommer denna grupp bestå av samtliga U21/seniorer i landslaget.

De aktiva i denna grupp har Karin Hägglund eller Chi Tsai som kontaktperson. De som behöver får individuella fysupplägg och de som redan har upplägg med egna fystränare stämmer Chi eller Karin av med. De genomför tester av styrka, spänst, explosivitet och kondition i samarbete med Riksidrottsförbundets Elitidrottscentrum två gånger per år. De genomför Fysprofilen funktion - en screening av rörlighet och funktion en gång per år i samarbete med Medicinska kommittén i förbundet. Juniorer, U21 och seniorer inom utvecklingsverksamheten genomför tester av styrka, spänst, rörlighet och kondition en gång per år. Kadetter inom landslags- och utvecklingsverksamheten genomför tester av stabilitet, kroppsstyrka, rörlighet och kondition en gång per år. På övriga läger genomförs en fyskoll av dessa grupper.

 

"Nu har vi genomfört två testomgångar på selektionsgruppen och flera i gruppen visade positiv utveckling av styrka. Vi har även testat samtliga kadetter, juniorer, U21 och seniorer en gång. Det har gått bra och vi ser positivt på framtiden då många av våra yngre visar goda resultat på olika testerna.

Det är intressant att följa utvecklingen
framåt nu i grupperna, framförallt när
det gäller konditionen som är den
stora utmaningen" 

säger Karin Hägglund fysansvarig och
Chi Tsai, fystränare i förbundet.


IMG_5767

 IMG_0058  IMG_0075


Hälsningar,

Joakim Engman, förbundskapten kumite

Lennart Larsson, förbundskapten kata

Jasem Vishkaei, ass. förbundskapten kumite

Per-Ola Engman, ass. förbundskapten kumite

Mikael Askelöf, ass. förbundskapten kumite

Karin Hägglund, ass. förbundskapten kata och fysansvarig

Chi Tsai, fystränare

Ramon Malavé, technical director

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link