Hoppa till sidans innehåll

FÖRBUNDSINFO: Uppdateringar inom regler och dokument för tävling

09 DEC 2015 16:05
2015 blir ett rekordår i antal arrangerade tävlingar. Förbundsstyrelsen har därför under hösten gjort ett arbete och en genomlysning av förbundets tävlingsverksamhet. Baserat på feedback, förslag och remisser har ett antal beslut tagits, vilka följer av denna sammanfattning. Vi uppmanar samtliga som berörs av tävlingsverksamhet i olika roller att uppdatera sig med aktuella förändringar.
  • Skapad: 09 DEC 2015 16:05


”Med växande verksamhet följer ett ansvar att säkra kvalitet, skapa bästa möjliga förutsättningar för alla inblandande och göra så i samförstånd. Vi strävar efter en atmosfär där vi alla kan trivas och utvecklas inom vår idrott. Våra beslut tas utifrån goda föresatser och vad vi bedömer gynnar svensk karate i stort.”
 säger förbundsordförande Urban Andersson.

 

  • Coachregler för barntävling

Bakgrund: Barntävlingar är ofta stora med stora klasser och många anhöriga på plats. För att skapa mer trygghet för barnen och i ett försök att avhjälpa negativ aktiv coachning och för mycket stressande aktivitet i närmaste omgivningen kring matchytan, inför förbundet coachning för barn. Det innebär att en dedikerad coach har rätten att ta hand om barnet under matchomgången i syfte att skapa trygghet, dock enligt strikta instruktioner och med konsekvenshantering. Beslutet införs över ett prövoår fr.o.m 20160101 och kommer därefter utvärderas. 

Till Instruktion för coachning av barn >>

Information om konsekvenshantering >>    


  • Förtroendevaldas möjlighet till coachning på SM

Bakgrund: Det finns starka och duktiga resurspersoner bland de förtroendevalda inom förbundets olika instanser. Med det stora engagemanget följer oftast ett likvärdigt stort engagemang i sin hemmaförening. För en föreningsledare kan möjligheten att få coacha sin elev mot SM-medalj vara en belöning för det arbete man lagt ner som ledare. FS inser värdet i detta och anser att du som förtroendevald inte ska behöva välja mellan kärnverksamheten och uppdrag som förtroendevald, då riskerar vi förlora kompetens endera inom den egna föreningen eller inom förbundets verksamhet. Mot bakgrund av det häver förbundet det tidigare förbudet för förtroendevalda att coacha på SM, men uppmanar till aktsamhet enligt vad som anges i beslutet. Hävningen omfattar en prövotid över SM 2016 och 2017 och kommer därefter att utvärderas. 

Till information om Förtroendevaldas roll som coach på SM >>


  • Nya direktiv för sanktion av tävling

Bakgrund: I den ökande trend av tävlingsverksamhet som råder anser förbundet att tydligare sanktionsbestämmelser är nödvändigt för att ge rätt förutsättningar för arrangörer och säkerställa kvalitet på evenemang.

Till Direktiv för sanktion av tävling >>

  • Officiell status Internationell Förbundstävling

Bakgrund: För att stärka Sveriges position på den internationella arenan och gynna utvecklingen av karate i Sverige införs en ny kategori av tävlingsarrangemang och därmed möjligheten till certifiering som Internationell Förbundstävling.

Till information om Internationell Förbundstävling >>

  • Förändrad Domartaxa

Bakgrund: I linje med målet att motsvara kraven som följer med ökat tävlingsintresse och därmed högre krav på domare, har förbundet valt att justera arvodet för domare, fr.o.m 20160101. Detta för att stimulera till mer intresse att utbilda sig, då vi behöver fler domare, samt för att belöna de olika nivåer på insatser och ansvarsfördelning som finns och skapa incitament för att stanna kvar i sin roll som domare och kompetensutveckla sig därinom.

Till information om Domartaxa >>

 

  • Förenkling av tävlingsdokument

Ett större arbete har gjorts med administrativ förenkling av regelverk och tävlingsbestämmelser, med syfte att förtydliga innehållet och anpassa till svenska tävlingar. Dessa befinner sig nu för tillståndsbehandling hos Kampsportsdelegationen och beräknas publiceras i början på 2016. Mer information kommer framöver.

Skribent: Sarah Wennerström

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link