Hoppa till sidans innehåll

En fängslande Förbundskonferens!

26 OKT 2015 10:13
24-25 oktober ägde årets upplaga av Förbundskonferens rum i gamla fängelset på vackra Långholmen i Stockholm. Konferensen riktade sig till de olika distrikten samt förbundets olika arbetsutskott, dvs kommittéerna, med syfte att utbyta idéer och erfarenheter för att utveckla verksamheten tillsammans.
  • Skapad: 26 OKT 2015 10:13

Representanter från samtliga kommittéer och distrikt förutom Nedre Norrland hade möjlighet att delta under dagarna, som ägde rum i det gamla fängelset på Långholmen som numera är ett hotell.

Lördagen inleddes med välkomnande och anförande av förbundsordförande Urban Andersson, som bl.a pratade om förbundets vision "Karate - allas idrott hela livet" och viljan att denna ska trilla ner genom hela Karate-Sverige och i allt vi gör. Möjligheten till att komma med i OS lyftes också såväl som den positiva trenden inom förbundet gällande bl.a antal föreningar och tillkommande utövare. Även nyaste styrelsemedlemmen Bo Frejdh presenterade sig själv och sin roll som Distriktssamordnare - en hjälpfunktion dit distrikten kan vända sig med sina frågor. Vice ordförande Jadranka Plese förevisade Karatens dokumenterade styrkor i förhållande till andra idrotter och att vi redan uppfyller den strategimodell som RF satt upp för Idrottsrörelsen. 

IMG_6868 "Det var ett sant nöje att få "bura" in det här gänget tillsammans i helgen. Deltagarna representerar sammantaget en enorm erferenhet som spänner över flera decennier bakåt - oerhört värdefullt i kombination med den energi och vilja som finns att gå in i framtiden.

Det är imponerande när hela salen bubblar över av idéer och tankar på det här sättet, det gör mig riktigt glad och faktiskt rörd. 
Jag är otroligt stolt över vårt förbund och det vi åstadkommer tillsammans och jag hoppas naturligtvis att vi kan få uppleva fler sådana här tillfällen" - Urban Andersson. 


Det gemensamma arbetet startade  med en presentationsrunda där deltagarna fick berätta om sin roll inom förbundet och lite vad de arbetar med nu, vilket blev en inspirerande och spännande inledning. Bl.a delade Gunilla Jodry, ordförande i Karate för alla, med sig av planerna kring att under våren 2016 arrangera en renodlad breddtävling för utövare med funktionsnedsättning, - ett mycket gott intiativ.

Under det följande Utbildningspasset presenterade utbildningskommittén förbundets utbildningsstege och Karin Hägglund presenterade och bjöd in till Fystränarutbildning steg 1 som kommer äga rum i Stockholm den 5:e december. Hon bjöd också redan nu på en försmak med konkreta tips för skadefri träning och råd att komma ihåg livet igenom för kroppens välmående. Karins inspirerande presentation resulterade i en allmän välbehövlig uppsträckning i salen vilket vi tackar för!

IMG_6834 IMG_6845
 

På plats fanns också förbundets huvudkontakt hos SISU, Maria Gidlund. Maria har under en längre tid haft kontinuerlig kontakt med Bo Frejdh och Sarah Wennerström från förbundsledningen, för att försöka hitta rätt verktyg i samarbetet mellan Karate och SISU. Några av dessa parametrar pratade hon om i sitt anförande, bl.a möjligheten till hitta rätt kontaktpersoner och hur vi tillsammans kan underlätta för föreningar att dra nytta av utbildningstimmar. 28 november ska Maria för första gången, tillsammans med Sarah, delta på ett Karate-seminarium - med syfte att skapa förståelse i hur detta skiljer sig från vanlig träning och därmed kan räknas som utbildning. Det ser vi fram emot!

Andra ämnen som diskuterades under helgen var också hur viktigt det är att behålla budo-andan i Karate - och hur kan vi arbeta med det? Med det i åtanke bjöds det på föreläsning med Budokommittén - "Filosofin bakom kampkonsterna". Kommittéordförande Hardy Holm, med hjälp av Karin Hedenvind, gav en mycket uppskattad kortversion av vad som egentligen är en serie av föreläsningar, vilken brukar ligga fördelad på ca fyra olika tillfällen. Den mycket tankeväckande timmen skapade mersmak och vi hoppas att Budokommittén får möjlighet att återkomma både ute i distrikten och hos föreningarna.

 

IMG_6855 IMG_6856
"Filosofin bakom kampkonsterna" Hardy Holm och Karin Hedenvind från Budokommittén.

 

Lördagen avslutade med ett öppet diskussionforum där vi samtalade om distriktens behov och hur vi tillsammans kan hjälpas åt när det gäller att föra svensk karate framåt. Olika idéer och tankar bollades i ett öppet format för att generera frågeställningar till söndagens pass. Efter en lång och konstruktiv dag samlades alla till sen till en trevlig middag där samtalen fortsatte innan en god natts sömn i de gamla fångcellerna.

 

IMG_6829 IMG_6849
IMG_6871 IMG_6860


Söndagen var tillägnad åt workshops. Tanken var att utifrån lördagens diskussioner och input, generera idéer och förslag för att inspirera verksamhet ute i distrikten, som en hjälp i kommittéernas arbete och till förbundsledningen att ta med sig hem och begrunda. Sällskapet blev uppdelade i 5 olika grupper som fick sprida ut sig i lokalerna och diskuterade både problem och lyfte goda exempel. Grupperna fick sedan presentera sina tankar och idéer inför övriga. Kloka reflektioner gjordes bl.a över hur man kan stimulera till engegemang, höja status och kvalitet på våra mästerskap, hur vi kan jobba mer med bredden i distrikten och vikten av den sociala gemenskapen. 

Eftermiddagen ägnades åt fria möten, med syfte att ge utrymme till en mötesplats där man kan träffas och knyta kontakter just utifrån det man själv har behov av, endera inom respektive enhet eller över gränserna. Bl.a passade Landslagsledningen på att ha möte med distriktstränare och representanter från distrikten och Utbildningskommittén träffade Karate för Alla. Det fanns också möjlighet att under dagarna prata fritt med med förbundsledningen där, förutom ordförande Urban, också vice förbundsordförande och Idrottslyftskontakt Jadranka Plese fanns på plats, såväl som kassör och sakkunnig i diverse frågor Michael Bergman, distriktssamordnare Bo Frejdh samt Generalsekretare Sarah Wennerström och Lillemor Mossberg från kansliet.

Vi tackar samtliga som deltog för en trevlig konferens och hoppas att vi ses igen!

Skribent: Sarah Wennerström

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link