Hoppa till sidans innehåll

Policy för sociala medier


Inledning
Användning av sociala medier kan vara ett bra sätt för Svenska Karateförbundets (”Förbundet”) medlemmar att marknadsföra sig själva och Förbundet. Liksom i vår övriga verksamhet måste vårt agerande i sociala medier ske i enlighet med de grundläggande värderingar och de riktlinjer som kommer till uttryck i Förbundets uppförandekod. Detta innebär bland annat att användandet av sociala medier måste ske på ett ansvarsfullt sätt, med iakttagande av allas rätt att vara med och att bli bemötta med värdighet och respekt.
Inget vi skriver på sociala medier är privat eftersom allt kan delas och kopieras i stor utsträckning. Allt privat blir därför offentligt. Inlägg och kommentarer som publiceras i sociala medier får lätt stor spridning och kan vara svåra att ta bort. I syfte att undvika publiceringar som kan skada förtroendet för Förbundet och/eller dess medlemmar ger denna policy vägledning så att vi kan använda sociala medier på ett positivt sätt.
Denna policy beskriver riktlinjer för samtliga Förbundets medlemmars och representanters sociala medier såsom exempelvis bloggar, Twitter, Facebook, Instagram, LinkedIn, TikTok,Youtube samt olika typer av diskussionsforum på nätet, när de representerar Förbundet. Policyn innehåller även råd kring medlemmars och representanters privata användning av sociala medier i den mån sådan användning kan ha koppling till Förbundets verksamhet. Samtliga medlemmar och representanter som använder sociala medier med hänvisning till förbundets verksamhet ska följa denna policy med de rekommendationer och riktlinjer denna innehåller.
____________________________________________________________________

Användning av sociala medier:

 • Tänk på att alltid använda gott omdöme och hålla en respektfull ton i inlägg och konversationer. Visa respekt mot motståndare, domare, funktionärer och andra. Kommentera aldrig något eller någon nedsättande och följ kanalernas specifika community-regler. Vi pratar heller inte illa om eller nedvärderar andra idrotter. Var alltid korrekt och använt sunt förnuft. Även om ditt svar är riktat till en viss person så kommer det att läsas av många andra.
 • Säkerställ att uttalanden och ståndpunkter inte strider mot Förbundets eller dess medlemmars intressen.
 • Tänk på att respektera andras immateriella rättigheter, såsom upphovsrätt, varumärken m.m. Respektera dina klubbkamraters och andras integritet
 • Använd inte deras namn och bild utan deras tillåtelse.
 • Tänk på vilka du vill ska nås av ett inlägg eller information du publicerar i sociala medier. Om det inte är avsett att kunna ses av alla – använd plattformens sekretessinställningar för att begränsa vilka som kan se informationen.

  Vid publicering – Svenska Karateförbundets officiella konton:
 • Den som publicerar ett inlägg ska ha kunskap om den aktuella plattformens (Facebook, Instagram, Twitter, Tik Tok, Linkedin etc.) regler för användande, marknadsföring, inkl. tävlingar, m.m.
 • Se till att kontinuerligt bevaka eventuella uppdateringar av den aktuella plattformens regler.
 • Var noga med källkritik, dela inget som du inte själv granskat.
 • Om du länkar, var noga med vem och var du länkar till och visa tydligt att det är en extern länk.
 • Rätta eventuella misstag eller felaktigheter så snart de upptäcks.
 • Ge dig inte in i onödiga diskussioner där personens uppenbara uppsåt är att provocera.
 • Uppdatera innehåll, följ upp och svara på frågor när/om du ger dig in i en diskussion. Var saklig.
 • Följ reglerna i dataskyddsförordningen (GDPR), respektera upphovsrätt, varumärken och lagen om namn och bild i reklam. Tänk på att användarens samtycke kan krävas för vidareanvändning av användaruppgifter (alias, namn och liknande) eller material som skapats av andra sociala medie-användare (bilder, texter och liknande). Länka alltid till ursprungskällan/fotografen om du delar material från andra.

Ändringar:

Denna policy för användning av sociala medier kan komma att revideras och ändras. Vid var tid gällande version av denna policy finns tillgänglig under swekarate.se.

Uppdaterad: 02 FEB 2022 11:01 Skribent: Sarah Wennerström Cedercrona
E-post: Adressen Gömd

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link