Hoppa till sidans innehåll

Utbildningsstege för certifiering av instruktörer


Svenska Karateförbundet uppmuntrar medlemmar att utbilda sig inom ledarskap, modernt föreningsarbete och träningslära. Denna utbildningsstege har till syfte att ge er verktyg för kompetenshöjning och kvalitetssäkring och kan ses som en långsiktig investering för er förening.

Genom att följa denna utbildningsstege får ni certifierade instruktörer och föreningsmedarbetare, vilket stärker er i ert arbete och ger er trovärdighet gentemot föreningsmedlemmar och er omvärld.

Utbildningarna i vår utbildningsstege är baserade på SISUs utbud för tränare i kombination med förbundets karate-specifika utbildningar (FSU).

För att få en snabb överblick och bra förståelse av föreningsarbete och er förenings relation till idrottsrörelsen i Sverige rekommenderar vi att ni gör de onlineutbildningar som motsvarar D-nivå, när ni startar upp er verksamhet, välkomnar nya styrelsemedlemmar eller andra engagerade i föreningen. De ger er en bra grund att stå på i allt ert föreningsarbete och är även en bra introduktion för yngre tränare och andra engagerade i föreningen, t ex föräldrar.

D-nivå 

  • Ren Vinnare - onlinekurs om doping. Kursen är gratis och obligatorisk. Denna korta kurs består av 7 korta moduler, (3–4 min/modul) där ni lär er det allra viktigaste inom antidoping.
  • Introduktionsutbildning för tränare - 2-3 timmar webbaserad kurs. Introduktionsutbildningen är första steget in i idrotten för dig som tränare. Du får inblick i vad det innebär att vara tränare samt ett antal viktiga utgångspunkter i ledarskap och träning. Se video om kursen här!

Den som uppfyller utbildningskraven i detta stycke har rätt att ansöka om D-certifikat för instruktörer.

Du som har genomfört Plattformen mellan 2015–2018 kan tillgodoräkna dig introduktionsutbildning för tränare.

C-nivå 

  • Grundutbildning för tränare - Som tränare inom idrotten har du ett uppdrag som förhoppningsvis ger dig massor av energi och nya upplevelser. Du är en del av en stor idrottsgemenskap där du möter en mängd olika människor med ett gemensamt intresse för idrott. Och du skapar förutsättningar för andra att utvecklas och utmanas i sin idrott samtidigt som du själv utvecklas både som tränare och privat. Se video om kursen här!

Den som genomfört D-nivå samt uppfyller utbildningskraven i detta stycke har rätt att ansöka om C-certifikat för instruktörer.

B-nivå 

Den som genomfört C-nivå samt uppfyller utbildningskraven i detta stycke har rätt att ansöka om B-certifikat för instruktörer.

A-nivå 

Den som genomfört D, C och B-nivå samt uppfyller utbildningskraven i detta stycke har rätt att ansöka om A-certifikat för instruktörer.


Du kan även genomför våra förbundsutbildningar som fristående kompetensutveckling, idag finns tillgängligt:

Vid eventuellt urval vid FSU utbildningar prioriteras de aktivitetsledare som avser att genomföra eller har genomfört övriga nivåer i utbildningsstegen.

I den mån det är möjligt att validera SISUs utbildnigar äger SISU beslutsrätten att tillgodoräkna/validera dessa utbildningar.


Ansökan av utfärdande av certifikat för instruktör som genomfört behörighetsgivande utbildning görs vid Svenska Karateförbundets kansli. Skicka ansökan tillsammans med kopior på kursintyg, samt ett ansiktsfoto via e-post till This is a mailto link. Licens kommer att utdelas till de som sökt och beviljas certifikat.

Instruktörslicenser utfärdas tillsvidare. Instruktören förväntas följa Kap 11 Etiska normer i SKFs stadgar, förbundets coachregler samt iaktta Riksidrottsförbundets gällande riktlinjer för barnidrott. Om överträdelser mot ovan sker förbehåller sig förbundet rätten att återkalla licensen.

Har du frågor kring utbildningar? Hör av dig till till kansliet på This is a mailto link.

Utbildningsstegen uppdateras vid förändringar i kursutbud. Denna version 2021-02-23.

Uppdaterad: 30 SEP 2020 10:33

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link